Emily + Franz's Modern Home

Loading...
This modern home renovations has a dark green-black exterior
#200
#201
#203
#204
#206
#207
#208
#210
#211

Emily + Franz's Modern Home

Whole House Remodel in Portland, OR

Emily + Franz had owned their 1929 SE Portland home for many years before they were able to completely transform it. The 4-bedroom, 3.5-bathroom remodel captures panoramic views from a large deck. An office, a dance studio, and space for music and crafting complete the program for this creative family of four.

Rather than move or start from scratch, the owners opted to radically gut their existing house, to preserve a special city view (in a neighborhood not known for views). The original house featured a 1-car garage that projected out toward the street past the current allowable building setback line. This provided for a much-loved deck. Because of this grandfathered condition, we were permitted to preserve this aspect if we opted for a remodel. 

The view inspired an "upside down" living arrangement, with living/kitchen/dining and a new covered deck on the top level, and the master suite on the ground floor. The owners have a love of bohemian and industrial sensibilities of 19th-century France. A rich materials palette and vintage-inspired fixtures capture some of that flavor.

Michael Howells took our vague dream and built it into reality. Our remodel project is amazing. The floor plan includes a grand living space with a spectacular view, but Michael didn't let that view define success. The whole layout of the house feels extremely intentional. It's homey but spacious. There's room for everything we need to do. We can be close as a family but still find a quiet space when needed. Michael's commitment not only during design but throughout the entire build process was massive. We experience his exceptional attention to detail every day of our new lives here.
A rich palette

A rich palette

A black and white quartz countertop meets a copper sink. The owners love rich textures that evoke an old world Parisian feel.

Black + white kitchen

Dark + light

Ample daylighting balances the black lacquer and walnut cabinetry.

Copper + walnut

Copper + walnut

A copper fireplace surround anchors the great room. The walnut frame ties in with the kitchen cabinetry.

Bistro and the bath

Bistro and the bath

The owners' master bath is flooded in "bistro-green" tile, inspired by Franz + Emily's love of bohemian 19th-century Paris. At the vanity, black lacquer cabinetry echoes the kitchen scheme. Brass finishes keep it sharp and traditional at the same time.

More master

More master

The master bath ceramic tile is by Ann Sacks.

Eye candy

Eye candy

The kids' bath is also unafraid of pattern and color.

Room for play

Room for play

For this creative family, we made a dedicated performance and art space in the great room.

Preserving the view

Preserving the view

The existing home had an exceptional view of downtown Portland, in a neighborhood not known for views. The new deck makes even more of this asset.

General Contractor: Hamish Murray Construction

Photographer: KuDa Photography